Een reep is een reep…toch?

Posted On 8 april 2021

Een reep is een reep, dat is een uitsprak die wij geregeld horen. Bij Natusport denken we daar heel anders over. In deze blog wordt besproken hoe onze energy bars jou kunnen helpen bij het behalen van jouw sportieve prestaties.

Je vochtbalans tijdens het sporten

Voordat we naar de rol van energy bars kijken bespreken we eerst een paar algemene opmerkingen over sportvoeding tijdens trainingen en wedstrijden. Waar hebben we het dan over? Dan hebben we het over de energie/koolhydraten en je vochtbalans. Over vocht kunnen we kort zijn, dat is erg belangrijk. De volgende vuistregel kan je over het algemeen gebruiken: 2% vochtverlies geeft 20% prestatieverlies. Dat komt omdat je lichaam zichzelf beschermd en bij wijzen van spreken aan de handrem trekt op het moment dat een vochttekort dreigt. Regelmatig drinken is dus erg belangrijk, denk niet dat dit wel mee zal vallen. Ga na een paar uur sporten maar eens voor en na de training op de weegschaal staan, dan zul je zien dat je meer vocht verliest dan je denkt. Wist je dat je bij 5% vochtverlies al bewusteloos raakt?

Energie en koolhydraten tijdens het sporten

Je lichaam haalt energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Tijdens een wedstrijd of zware training heb je circa 100 – 120 gram suikers per uur nodig, deze worden omgezet in energie. Voor de meeste sporters geldt echter dat ze maximaal 60 tot 80 gram koolhydraten per uur via voeding (Sportdrink, energy bars, gels etc.) op kunnen nemen en omzetten in energie. Voor wat betreft eiwitten heeft je lichaam suikers in de vorm van glycogeen (vooral in de lever en spieren) wat snel opneembaar is. Daarnaast haalt het lichaam suikers uit vet, deze energie is langzaam opneembaar.

Koolhydraten stapelen voor zware trainingen over wedstrijden

Voor een zware training of wedstrijd is het belangrijk om een flinke koolhydraatvoorraad aan te leggen in je lichaam (koolhydraten stapelen). Zo kun je bijvoorbeeld 3 uur van tevoren een koolhydraatrijke maaltijd nemen. Ook is het belangrijk om zo zuinig mogelijk met je energie om te gaan en genoeg koolhydraten op te nemen tijdens het sporten (ook in de finale of het einde van de training). Zo stel je het gebruik van je glycogeenvoorraad zo lang mogelijk uit en heb je ook aan het eind nog voldoende energie over. Vaak zeggen sporters dan: “Ik had aan het eind nog over!”.

De rol van Energy Bars

Naast de Isotonic Sportdrink en Energy Performance Gels vervullen de diverse energy bars een belangrijke rol bij de koolhydraatopname tijdens je wedstrijd/training. Laten we de diverse “repen” eens langslopen:

Natusport Energy Performance Bars

Deze hebben we in 4 smaken: Appel/kaneel, Rood Fruit, Citrus en Salty Peanut. Uiteraard zit er in de repen echt fruit; in de Salty Peanut zit voor de liefhebbers onder ons pindakaas! De basis van de koolhydraatvoorziening in deze repen is havermout, welke door de vezels een zogenaamde laag glycemische index heeft. Dit betekent een langdurige en geleidelijke afgifte van energie in je gehele maagdarmstelsel. Elke reep bevat 29 gram koolhydraten. Deze neem je voor of in het begin van je inspanning. De repen bevatten ook wat eiwitten en vetten. De Salty Peanut is speciaal ontwikkeld voor wat warmer weer; deze reep bevat extra mineralen om aan te vullen bij je vochtverlies. Overigens is de reep ook wat zwaarder en bevat hij 35 gram koolhydraten.

Tip: Pas op met repen met een coating. Daar worden bijna altijd harde verzadigde vetten voor gebruikt!

Natusport Instant Energy Bars

Deze hebben we in 2 smaken te weten fresh orange en citrus. Deze repen hebben een zogenaamde hoog glycemische index. Hetgeen betekent directe energie opname maar wel minder lang dan de havermoutrepen. We noemen dit ook wel snelle suikers. De eerste energiebron is dan ook suiker. Overigens is de basis van de bars Almond (amandel noten). Elke reep bevat 20 gram koolhydraten en deze neem je aan het eind van de wedstrijd/training voor snelle suikers. Je wilt je maagdarmstelsel dan zoveel mogelijk ontlasten, zodat er zoveel mogelijk bloed naar je spieren gaat. Overigens wordt er aan het eind van je inspanning ook niet meer zoveel in je darmen opgenomen.

Tot slot


Elk lichaam is anders en reageert verschillend. Het is dus belangrijk dat je er zelf achter komt wat voor jou het beste werkt. Sommige sporters hebben liever gels dan repen, hebben moeite met eten of drinken tijdens een wedstrijd etc.. Experimenteer om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Oh ja, experimenteren doe je tijdens de training en niet tijdens een wedstrijd. Je gaat ook niet je nieuwe fiets, schoenen of schaatsen testen tijdens je eerste wedstrijd. Het is maar dat je het weet!

LEES OOK:

Natusport Pre-Workout: speciaal ontworpen voor duursporters

Natusport Pre-Workout: speciaal ontworpen voor duursporters

Ook geschikt voor krachtsporters wanneer gecombineerd met creatine Pre-workouts zijn momenteel populair! Maar wat is nu precies het doel van een pre-workout en waarom zou je er gebruik van maken? Een pre-workout is bedoeld om je lichaam voor te bereiden op een...

Alpe d’HuZes: hoe pak ik dat aan?

Alpe d’HuZes: hoe pak ik dat aan?

Op 1 juni wordt de Alpe d’Huzes weer gehouden. Zo’n 5000 mensen beklimmen die dag fietsend of (hard)lopend maximaal zes keer de Alpe d’Huez om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. De...

X