Visolie: Onbekend maakt onbemind?

Posted On 20 juni 2022

Voor elke sporter die te weinig vis eet, geen vraag maar een must!

We hebben het nooit zo vaak over visolie. Maar toch staat het in Nederland in de top 5 van favoriete voedingssupplementen. Dat is niet voor niets, want visolie bevat twee essentiële Omega 3-vetzuren: EPA en DHA, die belangrijke functies in het lichaam vervullen. Deze vetzuren kun je alléén via voeding binnenkrijgen en dan met name via vette vis en schaaldieren. Eet je minder dan één keer per week vis, dan bestaat de kans dat je te weinig Omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Het tekort kan aangevuld worden met een supplement. In deze blog gaan we, naast de werking van visolie, in op het belang voor sporters.

Wat doet Visolie?
Laten we eerst maar eens beginnen met wat Visolie of beter gezegd EPA en DHA eigenlijk doen. DHA en EPA hebben beide een gunstige invloed op het hart en DHA is daarnaast goed voor het gezichtsvermogen en een belangrijke bouwsteen voor de hersenen. Onderzoeken laten zien dat één portie vis per week de kans op sterfte aan hartziekten zou verkleinen en verlagend werkt op de bloeddruk. Het beste is om vette vis te eten, waarbij je kunt denken aan zalm, haring en makreel. Daar zitten de meeste gezonde Omega 3-vetzuren in. Vet wordt vaak als slecht gezien. Maar dat geldt dus niet voor vette vis; vette vis betekent veel gezonde vetten!

Wist je trouwens dat vissen de vetzuren niet zelf aanmaken, maar via algen uit hun voeding halen?

Visolie voor sporters
Het voorgaande zou voor sporters die te weinig vis eten, al een reden moeten zijn om visolie als supplement te nemen. Maar er is meer. Want voor intensieve sporters kan visolie een zeer welkome aanvulling zijn. Er is veel onderzoek gedaan naar visolie in combinatie met intensief sporten. Daarbij worden, naast de bovenstaande, verschillende mogelijke voordelen naar voren gebracht: goed voor je herstel (zie ook kader), soepele gewrichten, sterkere spieren, betere vetverbranding en goed voor je uithoudingsvermogen.

Natusport Visolie Omega 3
Er zijn veel visoliecapsules verkrijgbaar die, helaas, niet altijd van de beste kwaliteit zijn. Voor jou als (top)sporter is het belangrijk om voor kwaliteit te gaan zonder verontreinigingen. De Natusport Visolie capsules bevatten een zuivere, kwalitatieve visolie afkomstig van ansjovis uit de noordelijke Stille Oceaan, die duurzaam en onder gecontroleerde omstandigheden is gevangen. Natusport Visolie is rijk aan Omega 3-vetzuren met een ruime dosering EPA en DHA. De verhouding EPA versus DHA is 3:2, hetgeen als ideaal wordt gezien. Daarnaast bevat het vitamine E, hetgeen een belangrijke anti-oxidant is. Simpel gezegd betekent dit dat je lichaam beschermd wordt tegen vervelende agressieve stofjes. Natusport Visolie is voorzien van het NZVT-keurmerk.

Natusport Visolie Omega 3 is nu extra voordelig!

Kader

Herstel mogelijk sneller met visolie

In een onderzoek in Amerika van een paar jaar geleden kregen 32 getrainde jonge mensen (gelijke verdeling mannen en vrouwen) gedurende 7,5 week visolie als supplement. Een deel kreeg 2, 4 of 6 gram visolie en een deel kreeg 0 gram (placebo). Na deze periode werd de deelnemers gevraagd om herhalend meerdere squat-oefeningen te doen. Voorafgaand en na de oefeningen werden op verschillende tijdstippen meerdere metingen uitgevoerd om te kunnen vergelijken. Ook werd er bloed afgenomen en werd gevraagd hoeveel last ze hadden van spierpijn. Er bleek een significant verschil te zijn tussen de 6 gram groep en de placebogroep. De 6 gram groep had lagere spierpijnscores en de kracht om te springen was veel sneller weer op het oude niveau. De onderzoekers concludeerden dat een visolie kan helpen bij sneller herstel en minder spierpijn geeft.

Bron: NPN, september 2020

Natusport, juni 2022

Noot: Natusport vindt het belangrijk om je zoveel mogelijk uitleg te geven over de werking van haar producten. Echter dat is bij supplementen vaak lastig, omdat we gehouden zijn aan een veelvoud van medische claims. Desondanks proberen we je zo goed mogelijk te informeren. Overigens zijn deze claims er natuurlijk niet voor niets.

LEES OOK:

Natusport Pre-Workout: speciaal ontworpen voor duursporters

Natusport Pre-Workout: speciaal ontworpen voor duursporters

Ook geschikt voor krachtsporters wanneer gecombineerd met creatine Pre-workouts zijn momenteel populair! Maar wat is nu precies het doel van een pre-workout en waarom zou je er gebruik van maken? Een pre-workout is bedoeld om je lichaam voor te bereiden op een...

Ga ik van supplementen beter presteren?

Ga ik van supplementen beter presteren?

We krijgen bij Natusport weleens de vraag of supplementen de sportprestaties verhogen. Voor veel mensen is het antwoord op deze vraag. NEE. In deze blog lichten we graag toe waarom. Toch zijn we er ook van overtuigd dat (NZVT-)supplementen essentieel zijn voor...

Met meer weerstand de winter door, in één keer geregeld

Met meer weerstand de winter door, in één keer geregeld

Of je in de winter goed wilt doortrainen of dat je nu juist je wedstrijdseizoen hebt, in beide gevallen wil je je weerstand op peil houden. Natuurlijk is het belangrijk dat je gezond eet en een gezonde leefstijl hebt, want op die manier bouw je al veel weerstand op....

X