Magnesium: het wondermineraal?

Posted On 13 oktober 2021

Magnesium staat al jaren flink in de belangstelling en dat is wat ons betreft helemaal terecht. In deze blog vertellen de sportvoedingsdeskundigen van Natusport je graag wat meer over de werking van magnesium. Daarbij lichten ze twee verschillende soorten nader toe. magnesium speelt een heel belangrijke rol in het lichaam en is bij meer dan 300 fysiologische processen betrokken. Het wordt dan ook niet voor niets wel het ‘wondermineraal’ genoemd.

Soepele spieren en sterke botten

Laten we eerst eens beginnen om naar de algemene werking van magnesium te kijken. Magnesium is in meerdere vormen beschikbaar welke allemaal geschikt zijn als supplement. Waarbij er natuurlijk wel verschillen zijn tussen de diverse magnesiumverbindingen. Magnesium heeft als mineraal vele ‘talenten’. Zo is het goed voor het behoud van soepele spieren, sterke botten, activeert het de natuurlijke energie in het lichaam, draagt het bij aan een heldere geest en vermindert het de vermoeidheid. Er zijn vele soorten op de markt, waarbij de magnesium in alle verbindingen hetzelfde is. Het verschil zit hem in de stof waaraan het magnesium gebonden is. Natusport biedt verschillende soorten magnesium aan.

Magnesium Citraat

Magnesium Citraat is de bekendste en meest gebruikte magnesiumsoort. Deze zit, de naam zegt het al, in ‘Natusport Magnesium Citraat’. Het is een organisch gebonden vorm, waardoor deze goed opneembaar is in het lichaam. De citraatvorm is vooral goed voor het behoud van soepele spieren en werkt ondersteunend bij vermoeidheid en lichamelijke inspanning.

Magnesium Bisglycinaat

Evenals Citraat is Magnesium Bisglycinaat ook organisch gebonden. Deze vorm zit in ‘Natusport Magnesium & Crampbark’. Magnesium Bisglycinaat wordt door ons lichaam gezien als een aminozuur, waardoor het zeer goed wordt opgenomen. Daarnaast wordt de opname verder bevorderd vanwege de heel fijne en kleine deeltjes waaruit het bestaat. Tot slot bevat het L-Glycine, waardoor het ook in de hersenen terechtkomt. Magnesium Bisglycinaat geeft ontspanning, draagt bij aan behoud van een goed geheugen en een goede geestelijke balans.
De meest voorkomende ‘bijwerking’ van magnesiumsupplementen is een laxerend effect. Uit onderzoek blijkt dat mensen, die snel last hebben van een laxerend effect of andere buikklachten, de bisglycinaat-vorm van magnesium het beste verdragen.

Natusport Magnesium Citraat en Natusport Magnesium & Crampbark

Beide supplementen zijn geschikt voor mensen met een actieve levensstijl waaronder sporters. Immers sporters vragen veel van hun lichaam. En tijdens het sporten verliest je lichaam meer magnesium dan gemiddeld. De magnesium-behoefte van sporters ligt dan ook 10 tot 20% hoger dan normaal. Daarom is magnesium een nuttige aanvulling en wordt het door veel sporters als supplement gebruikt.

Beide vormen van magnesium hebben andere eigenschappen. Citraat wordt beter opgenomen in de spieren en Bisglycinaat wordt beter opgenomen in de hersenen. Magnesium & Crampbark is door de plantaardige toevoegingen van onder andere Crampbark (Gelderse Roos) een ideaal supplement om in de avonduren te nemen. Maar ook om, samen met Magnesium Citraat, circa 2 uur voor de inspanning/wedstrijd te nemen, zodat de werkzame stoffen van beide soorten elkaar kunnen versterken. Als je op zoek bent naar een compleet magnesium supplement, kun je het beste beide supplementen combineren.

Speciaal voor sporters en NZVT-getest

Natusport heeft een breed assortiment aan eerlijke hoogwaardige natuurlijke supplementen, specifiek ontwikkeld voor (top)sporters. Ze worden in Nederland geproduceerd, zijn uitvoerig getest en voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving. De supplementen zijn op natuurlijke basis met zoveel mogelijk bioactieve en zo min mogelijk chemische stoffen. Alle supplementen zijn voorzien van het NZVT-keurmerk, waardoor ze getest zijn op de aanwezigheid van doping en doping-gerelateerde stoffen en voor alle sporters veilig zijn om te gebruiken. NZVT staat voor Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport. NZVT-producten zijn te raadplegen via de bij topsporters bekende ‘dopingwaaier’.

LEES OOK:

Met meer weerstand de winter door, in één keer geregeld

Met meer weerstand de winter door, in één keer geregeld

Of je in de winter goed wilt doortrainen of dat je nu juist je wedstrijdseizoen hebt, in beide gevallen wil je je weerstand op peil houden. Natuurlijk is het belangrijk dat je gezond eet en een gezonde leefstijl hebt, want op die manier bouw je al veel weerstand op....

Visolie: Onbekend maakt onbemind?

Visolie: Onbekend maakt onbemind?

Voor elke sporter die te weinig vis eet, geen vraag maar een must! We hebben het nooit zo vaak over visolie. Maar toch staat het in Nederland in de top 5 van favoriete voedingssupplementen. Dat is niet voor niets, want visolie bevat twee essentiële Omega 3-vetzuren:...

Verhogen supplementen mijn prestaties?

Verhogen supplementen mijn prestaties?

We krijgen bij Natusport weleens de vraag of supplementen de sportprestaties verhogen. Het antwoord daarop zou eigenlijk NEE moeten zijn en we lichten graag toe waarom. Laten we vooropstellen dat (NZVT-)supplementen een prima rol kunnen spelen in een gezond...

X